Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Επίσκεψη του Μιχαήλ Ρωμανού στη Βουλή για την έκθεση "Μικρές Οδύσσειες"

Μιχαήλ Ρωμανός

Την εξαιρετική έκθεση "Μικρές Οδύσσειες" που παρουσιάζεται στο περιστύλιο της Αίθουσας Ολομέλειας του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων, επισκέφτηκε ο γνωστός και διακεκριμένος επιμελητής εκθέσεων και μουσειολόγος Μιχαήλ Ρωμανός.

Ο Μιχαήλ Ρωμανός είχε τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στην ομολογουμένως εντυπωσιακή έκθεση της Βουλής και να θαυμάσει τα εκθέματα που συγκλονίζουν με την απίστευτη αισθητική τους. 


Στην έκθεση "Μικρές Οδύσσειες" εκτίθενται τριάντα πέντε αρχαιότητες, από την προϊστορική έως την ύστερη αρχαιότητα, προερχόμενες από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, είκοσι ένα τεκμήρια της ιστορικής χαρτογραφίας, από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα, και είκοσι ένας πίνακες νεοελληνικής ζωγραφικής, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Μυκηναϊκά περίτεχνα αγγεία

Οι αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε έναν διάλογο με τα νεότερα ιστορικά τεκμήρια και έργα τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, προσφέρουν συνολικά εικόνες του διαχρονικού ταξιδιού στις ελληνικές θάλασσες από την προϊστορική αρχαιότητα ως τους νεότερους χρόνους.

Προθήκη αγγείων
Δίπλα στον Μινωικό αμφορέα

Τέχνεργα και καλλιτεχνήματα, εργαλεία και αγγεία, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά και εικονογραφημένες εκδόσεις, συνθέτουν το διαχρονικό ταξίδι στο Αρχιπέλαγος. Κυκλαδίτες, Μινωίτες και Μυκηναίοι δημιουργοί του προϊστορικού Αιγαίου, συναντούν εικονικά Ευρωπαίους χαρτογράφους και νεοέλληνες ζωγράφους, στα χνάρια του Οδυσσέα, δημιουργώντας εκλεκτικές συγγένειες, νοηματικές και αισθητικές.

Άποψη της έκθεσης

Ο Μιχαήλ Ρωμανός δίπλα στην προθήκη των Μυκηναϊκών αγγείων

Άποψη της έκθεσης

Η έκθεση "Μικρές Οδύσσειες" συνδιοργανώνεται από την Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μιχαήλ Ρωμανός

Ο Μιχαήλ Ρωμανός που είναι βραβευμένος καλλιτέχνης από τον Όμιλο Τεχνών της UNESCO και από την ΗΕLΕΧPO της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος όσο αφορά το ζήτημα της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και αγωνίζεται μέσα από την τέχνη του να περάσει το μήνυμα της Επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. 
Έχει επιμεληθεί εκθέσεις υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού και Εξωτερικών, ενώ η δράση της ομάδας "We Love the PARTHENON" που επιμελείται τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO του Υπουργείου Εξωτερικών.