Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Μιχαήλ Ρωμανός - Ένας άνθρωπος της τέχνης που αγαπάει τον Παρθενώνα και αγωνίζεται για την Επιστροφή των γλυπτών...


Ο Μιχαήλ Ρωμανός μας αποκαλύπτει τα νέα του σχέδια και μας πληροφορεί για τις πολύ σημαντικές συνεργασίες και πρωτοβουλίες του που έχουν αγκαλιαστεί από σπουδαίους Οργανισμούς Διεθνούς βεληνεκούς ...

Ποιος είναι όμως ο Μιχαήλ Ρωμανός και γιατί έχουν στραφεί πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας? 

φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Μιχαήλ Ρωμανού


Βρεθήκαμε με τον Μιχαήλ Ρωμανό, σε έναν από τους ωραιότερους χώρους των Αθηνών, στο Μουσείο της Ακρόπολης και συζητήσαμε για την έκθεση που επιμελήθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για τα μελλοντικά του σχέδια όπου μέσα σε αυτά υπάγεται η περίφημη σκυταλοδρομία Προσωπικοτήτων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

έργο του καλλιτέχνη αφιερωμένο στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Μιχαήλ Ρωμανός, μεικτή τεχνική, 80x120cm

Ο Μιχαήλ Ρωμανός φιλικός και προσιτός άνθρωπος δεν μας κρύβει την αγάπη του για τον Παρθενώνα, τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, το Μουσείο με τα αριστουργήματα του. Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε για την ομάδα που έχει δημιουργήσει στο Face Book με τίτλο "We Love the Parthenon" και για την εικαστική έκθεση που έχει αφιερώσει στην πολυπόθητη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Μιχαήλ Ρωμανός είναι εικαστικός καλλιτέχνης βραβευμένος από τον Όμιλο Τεχνών της UNESCO και από την HELEXPO της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Έχει επιμεληθεί ομαδικές εκθέσεις υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Εξωτερικών, Αθλητισμού, Τουρισμού καθώς και των Δήμων Αθηναίων και Πειραιώς.

- Κύριε Ρωμανέ μέσα από τα έργα σας θίγετε το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα,  καθώς και η έκθεση σας είναι αφιερωμένη στο σκοπό αυτό. Πως προέκυψε αυτή η θεματική? Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με αυτό το ζήτημα? Ποια είναι η αποδοχή του κοινού?


το έργο του Μιχαήλ Ρωμανού «Ιλισός» καλοκαίρι 2012
στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου
ΜΡ: Το καλοκαίρι του 2012 η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή διοργάνωσε μια μοναδική εικαστική έκθεση με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, όπου και είχα την τύχη και τη χαρά να συμμετάσχω με ένα έργο μου. 

Η έκθεση αυτή γνώριζα ότι θα γινόταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου, που βρίσκεται μέσα στο χώρο του σταδίου και καθώς οι επισκέπτες θα ήταν εκατοντάδες από όλα τα σημεία του πλανήτη, αποφάσισα να θίξω με το έργο μου το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι βρίσκονται δεσμευμένα στο Βρετανικό Μουσείο.

Έτσι λοιπόν παρουσίασα ένα έργο ζωγραφικής εμπνευσμένο από ένα γλυπτό του Δυτικού αετώματος του Παρθενώνα που βρίσκεται παράνομα στην Αγγλία, δηλαδή, τον θεοποιημένο ποταμό της Αθήνας τον Ιλισό, που θαυμάζω πολύ σαν γλυπτό, το οποίο ζωγράφισα ανάμεσα σε ομόκεντρους κύκλους που θύμιζαν στόχους.

Μουσείο Καλλιμάρμαρου Σταδίου
Το έργο μου δέσποζε στο κέντρο της αίθουσας και είχε γίνει πόλος έλξης όλων των επισκεπτών που είχαν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν το Μουσείο και τη συγκεκριμένη έκθεση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Όλοι γνώριζαν τι ακριβώς παρουσίαζα και όλοι ήταν θετικοί στην επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Αυτό μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά και με ώθησε να ασχοληθώ περισσότερο ενεργά με το δίκαιο αίτημα της Ελληνικής πολιτείας. Μάλιστα το έργο έγινε και προσωπικό γραμματόσημο από τα ΕΛΤΑ, ενώ ο συγκεκριμένος πίνακας βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση στα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στο Μαρούσι.


Έτσι άρχισα να δημιουργώ έργα με στόχο την προβολή του συγκεκριμένου ζητήματος και πολύ γρήγορα μια νέα ενότητα έργων ήταν έτοιμη να παρουσιαστεί με τίτλο :  "Ιππείς - Δυτική Ζωφόρος Παρθενώνα". Την πρώτη παρουσίαση της πραγματοποίησα το καλοκαίρι του 2014, ενώ η ενότητα συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέα έργα.

Για να ενθαρρύνω και άλλους φίλους καλλιτέχνες να ασχοληθούν με το θέμα δημιούργησα μία ομάδα στο face book με τίτλο «Αγαπάμε τον Παρθενώνα" όπου όλοι όσοι αγαπούν τον Παρθενώνα και επιθυμούν την επιστροφή των Γλυπτών του στην Ελλάδα, μπορούν να γίνουν μέλη και να αναρτούν φωτογραφίες τους από τις επισκέψεις τους στην Ακρόπολη, τα Μουσεία κπλ. Μου δίνει μεγάλη χαρά όταν οι φίλοι της ομάδας αναρτούν φωτογραφίες και θίγουν το ζήτημα της επιστροφής.

o Mιχαήλ Ρωμανός δίπλα στο έργο του, στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου

Ταυτόχρονα το προσωπικό μου blog στο διαδίκτυο με τίτλο "Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα" πληροφορεί για ενέργειες σχετικές με το θέμα, αλλά και για δημοσιεύσεις άρθρων μου που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα, που κατά διαστήματα δημοσιεύω.

το έργο "Ιλισός" το προσωπικό γραμματόσημο του καλλιτέχνη από τα ΕΛΤΑ 

Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι η διοργάνωση μιας έκθεσης φωτογραφίας, με τις υπέροχες φωτογραφίες των μελών της ομάδας. Kαι υπάρχουν πάρα πολλές υπέροχες φωτογραφίες από όλα τα μέλη της ομάδας στο face book καθώς και άλλων καινούργιων μελών που προστίθενται καθημερινά και η δημιουργική κοινότητα όλο και μεγαλώνει. Ίσως μάλιστα στο μέλλον απολαύσουμε το πολυπόθητο όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Θα χρειαστούν όμως πολλές συντονισμένες ενέργειες από την πολιτεία για να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αλλά νομίζω δεν επαρκούν και πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό από την Ελληνική πολιτεία. Πρέπει να υπάρξουν πιέσεις και επιτέλους να γίνει αντιληπτό από τη Βρετανία ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στον Παρθενώνα και πρέπει να επιστραφούν ακέραια σε αυτόν.

Μιχαήλ Ρωμανός "Ίρις - Γλυπτά του Παρθενώνα" λάδι σε καμβά
- Κύριε Ρωμανέ, είστε ο μοναδικός Έλληνας καλλιτέχνης που έχει αφιερώσει τα έργα του και τις εκθέσεις του στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Αυτό σας τιμάει ιδιαίτερα. Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κοινού?

ΜΡ: Η ατομική μου έκθεση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2014 απέσπασε κολακευτικές κριτικές και είχε την ευκαιρία να την παρακολουθήσει πλήθος κόσμου, κυρίως άνθρωποι από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών που με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα όπως καταλαβαίνετε. Όμως απολαμβάνω με την ίδια χαρά την κριτική ατόμων που δεν έχουν ιδιαίτερη παιδεία εικαστικών θεμάτων αλλά παρατηρώ ότι τους συναρπάζουν οι συνθέσεις των έργων μου καθώς και το μήνυμα που θίγω μέσα από τη δουλειά μου. Είμαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κοινού και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με την τέχνη μου για την ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων ανθρώπων, ως προς το σκοπό αυτό.Τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε στο Σταθμό ΜΕΤΡΟ του Συντάγματος (23-24-25 Μαΐου 2016) μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση των έργων μου που θίγουν το μήνυμα της επιστροφής και είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος γιατί είχε την ευκαιρία πλήθος κόσμου για τρεις ημέρες να δει τα έργα μου και γιατί όχι να προβληματιστεί και λιγάκι ... όσον αφορά τα Γλυπτά που βρίσκονται μακριά μας .... Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.


έκθεση του Μιχαήλ Ρωμανού στο Μετρό Συντάγματος


- Το 2014 ήρθατε τρανταχτά στο προσκήνιο της δημοσιότητας, όταν διαπιστώσατε ομοιότητες σε ένα από τα αναγεννησιακά έργα τέχνης που βρίσκεται στην Ιταλία, με τα ευρήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, η Άποψη σας που την στοιχειοθετήσατε εξαιρετικά, εντυπωσίασε και σχολιάστηκε πολύ από τα ΜΜΕ. Η εργασία σας έφτασε και ως το γραφείο του υπουργού πολιτισμού. Τι νομίζεται ότι θα συμβεί από εδώ και στο εξής καθώς η νέα κυβέρνηση έχει διαφορετική γραμμή ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφής ?

ο καλλιτέχνης Μιχαήλ Ρωμανός με τον πρ. διευθυντή του 
Μουσείου Μπενάκη Άγγελο Δεληβορριά
ΜΡ: Πράγματι ύστερα από έρευνα διαπίστωσα ότι στο αναγεννησιακό έργο του Σοντόμα "Οι γάμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης" αποκαλύπτεται το μεγάλο μυστικό του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη. 
Βάση των στοιχείων και της αποκωδικοποίησης του έργου, ο Τύμβος είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στο συγκεκριμένο τύμβο έχουν ταφεί όλα τα προσφιλή του άτομα. Όλα όσα εικονίζονται στο έργο.
Θεωρώ ότι η ανασκαφή θα συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί. Το τμήμα της ανασκαφής που έως τώρα ήρθε στο φως έχει να επιδείξει εξαιρετικής τέχνης αριστουργήματα, όπως το συγκλονιστικό βοτσαλωτό ψηφιδωτό, με τα εκπληκτικά πρόσωπα των θεών, τα υπέροχα γυναικεία αγάλματα των «Καρυάτιδων», τις Σφίγγες της εισόδου κλπ.
Είμαι πεπεισμένος ότι ο Τύμβος κρύβει πολύ μεγάλες εκπλήξεις στα ενδότερα του και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά που είδαμε έως τώρα, αλλά πολλά περισσότερα που θα αποκαλυφθούν με τον καιρό. Θα υπάρξουν και άλλοι είσοδοι, λιγότερο εντυπωσιακοί και μεγαλοπρεπείς, οι οποίοι όμως θα οδηγούν σε θαλάμους που κρύβουν τους πραγματικούς νεκρούς με ασύλητους θησαυρούς.
Γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που θεωρεί ότι όλο αυτό το γιγαντιαίο οικοδόμημα (τεραστίων διαστάσεων) έχει μόνο δύο-τρεις μικρούς θαλάμους ... Παρόμοια οικοδομήματα στην Αίγυπτο έχουν μέχρι και είκοσι θαλάμους στα έγκατα της γης και για να καταλάβετε τι εννοώ φανταστείτε ένα υπόγειο σταθμό του Μετρό. Και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσε να υπάρχει σύληση.

ο καλλιτέχνης με την Δ/ντρια της Εθνικής 
Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα
- Κύριε Ρωμανέ δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ αναφέρουν για την ίδρυση ενός Μουσείου που σκέφτεστε να δημιουργήσετε στεγάζοντας τη συλλογή έργων τέχνης που διαθέτετε, μιλήστε μας για τα σχέδια σας. 


ΜΡ: Πράγματι η συλλογή έργων τέχνης, που διαθέτω  το η οποία όσο περνάει ο καιρός όλο και εμπλουτίζετε με νέα υπέροχα Έργα Τέχνης, νέων κυρίως καλλιτεχνών, οι περισσότεροι από αυτούς είναι φίλοι μου και συνεργάτες σε εκθέσεις που επιμελήθηκα στο παρελθόν και είναι απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών τεχνών, καθώς και άλλων σπουδαίων εργαστηρίων τέχνης, αποτελεί μία αρκετά ικανοποιητική συλλογή, με πολύ ενδιαφέροντα έργα. Έτσι στα μελλοντικά μου σχέδια έχω τη στέγαση της συλλογής μου , σε ένα χώρο που θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα λειτουργεί ως ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού με την μοντέρνα έννοια της λέξεως Μουσείο.
Η συλλογή μου αποτελείται από έργα τέχνης νέων πολυτάλαντων καλλιτεχνών που θα αποτελέσουν τα αυριανά ονόματα της Ελληνικής τέχνης και τα έργα που έχω στην κατοχή μου προέρχονται κυρίως από δωρεές τους σε εμένα. Το Μουσείο θα παρουσιάζει σε μόνιμη έκθεση τα έργα της συλλογής μου, αλλά δεν θα περιορίζεται μόνο σε αυτό, θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να προβάλουν τη δουλειά τους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, μέσα από περιοδικές εκθέσεις προβολής της νεανικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, που το θεωρώ πολύ σπουδαίο.

o Mιχαήλ Ρωμανός με την "Χρυσή" Ολυμπιονίκη Άννα Κορακάκη και τον πατέρα της

Έτσι θα προσφέρετε η στήριξη των νέων καλλιτεχνών που έχουν ανάγκη να προβάλουν τη δουλειά τους σοβαρά στο κοινό και όχι ερασιτεχνικά. Είδη βρίσκομαι σε συζητήσεις με ανθρώπους που επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μου ως προς τη πραγματοποίηση του στόχου αυτού. Επίσης χορηγοί και υποστηρικτές που θα ήθελαν να συνδέσουν το όνομα της εταιρίας τους με το Μουσείο είναι καλοδεχούμενοι στην προσπάθεια και τους ευχαριστώ. Θεωρώ πολύ σημαντικό να προσφέρεις χωρίς να αναζητάς ανταλλάγματα και ευτυχώς υπάρχουν πολλοί σοβαροί άνθρωποι που επιθυμούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια μου.

Είδη στο διαδίκτυο λειτουργεί η εικαστική πλατφόρμα του Μουσείου, όπου έχει αρχίσει να προβάλλει στο ευρύ κοινό επιλεγμένα έργα της συλλογής μου, ως ένα πρώτο βήμα υποστήριξης των νέων καλλιτεχνών, εντελώς δωρεάν. Όλα τα έργα που προβάλλονται στην εικαστική πλατφόρμα του Μουσείου, αποτελούν επιμελητικές προτάσεις. Μία πρώτη παρουσίαση της συλλογής μου θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στην Αθήνα, σε έκθεση που θα διοργανωθεί σε συνεργασία με φίλους μου καλλιτέχνες και υποστηρικτές ενώ σχεδιάζεται το εικαστικό ημερολόγιο και το γούρι του Μουσείου που θα διατεθεί σε ειδική εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Μαρίνα Βερνίκου - Μιχαήλ Ρωμανός

- Κύριε Ρωμανέ, μιας που μιλήσατε για φιλανθρωπική εκδήλωση, συμμετείχατε σε μια εξαιρετική εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα, του μη κερδοσκοπικού σωματείου CREAID, φιλοτεχνώντας μια τσάντα tote. 

MΡ: Βεβαίως είχα τη χαρά και την τιμή να συμμετέχω στο καταπληκτικό γεγονός της Μαρίνας Βερνίκου,  η οποία εκτός από σπουδαία φωτογράφος είναι πρόεδρος του νεοσύστατου μη κερδοσκοπικού οργανισμού CREAID όπου προσκάλεσε διακόσιους επώνυμους και καταξιωμένους ανθρώπους από τους χώρους των τεχνών, της δημοσιογραφίας, της μόδας και των επιχειρήσεων, να φιλοτεχνήσουν τη δική τους τσάντα τύπου tote και να την προσφέρουν σε μια σιωπηλή δημοπρασία με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά μιας κινητής μονάδας για τους "Γιατρούς του Κόσμου". Έτσι λοιπόν, ζωγράφισα μια σύνθεση με προσωπεία, που ως γνωστόν χαρακτηρίζουν τα έργα μου και αποτελούν αναγνωριστικό μοτίβο στη δουλειάς μου, επάνω σε μια λευκή δερμάτινη τσάντα που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ειδικά για την εταιρεία Μπαρόκ του Χρήστου Στρατικόπουλου, όπου και τον ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία και παραδόθηκε στην Μαρίνα Βερνίκου για την εξαιρετική ενέργεια της. Το γεγονός πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με πολύ μεγάλη επιτυχία και νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί η δημιουργία πέτυχε το σκοπό της, αφού πουλήθηκε τη βραδιά της δημοπρασίας, προσφέροντας έτσι ένα μικρό λιθαράκι για τη συγκέντρωση των χρημάτων .
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρόεδρο της CREAID κυρία Μαρίνα Βερνίκου, που με εμπιστεύτηκε και με συμπεριέλαβε στη λίστα των επώνυμων δημιουργών της εκδήλωσης και να της ευχηθώ κάθε επιτυχία στον οργανισμό που ίδρυσε, που αξίζει πολύ γιατί είναι σημαντικό να προσφέρεις στον συνάνθρωπο που το έχει ανάγκη.
Ένα μεγάλο μπράβο στην πρόεδρο και σε όλα τα μέλη του σωματείου που εργάστηκαν για την επιτυχημένη αυτή διοργάνωση, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί και με άλλες εξαιρετικές δραστηριότητες, που είμαι σίγουρος ότι θα πραγματοποιηθούν πολύ σύντομα.

o Mιχαήλ Ρωμανός επιμελείται τις ομάδες "We Love the Parthenon" και "ROMANOS & Friends"

- Έχετε προσφέρει έργα σας και σε άλλες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, όπως σε τηλε-μαραθώνιους αγάπης και συμπαράστασης σε διάφορους φιλανθρωπικούς οργανισμούς, ενώ από το 2010 συμμετέχετε στην εικαστική ΕΚΠΛΗΞΗ του artAZ που συνεισφέρει στο πρόγραμμα σίτισης των αστέγων.

ένα από τα εντυπωσιακά έργα του καλλιτέχνη
(Ιδιωτική συλλογή)
ΜΡ: Η ΕΚΠΛΗΞΗ είναι μια εξαιρετική εικαστική προσπάθεια της διαδικτυακής πλατφόρμας του artAZ, η οποία από την αρχή της λειτουργίας της με εντυπωσίασε με την εμπνευσμένη ιδέα , να μην φαίνεται ο καλλιτέχνης του έργου αλλά να γίνετε γνωστός μετά την αγορά του έργου, έτσι ώστε να δημιουργείτε και η έκπληξη με την αποκάλυψη του ονόματος . Η όλη δράση τα τελευταία χρόνια βοηθάει το πρόγραμμα σίτισης των αστέγων της ΜΚΟ Κλίμακα . Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να αποκτήσουν τα έργα που διατίθενται σε χαμηλή τιμή , έχουν τη δυνατότητα να τα δουν και να επιλέξουν στο χώρο του artAZ πολλές ημέρες πριν την έκθεση τους στην γκαλερί ... Έτσι πηγαίνουν όλοι προετοιμασμένοι !!!


H Nατάσα Καραμανλή δίπλα στο Στεφάνι Ολυμπιονίκη έργο του Μιχαήλ Ρωμανού 

- Η έκθεση που επιμεληθήκατε φέτος με έμπνευση την Ολυμπιακή Φλόγα, δημιούργησε αίσθηση και απέσπασε πολύ καλές κριτικές από άτομα των τεχνών καθώς και από τα ΜΜΕ. Είστε ευχαριστημένος από την αποδοχή του κοινού;

ΜΡ: Πράγματι, η έκθεση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και τράβηξε την προσοχή των ειδικών αλλά και των ΜΜΕ. Η έκθεση "Olympic Flame 2016" πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία μιας εξαιρετικής ομάδας νέων καλλιτεχνών που είναι πολύ κοντά στο στιλ μου. Θέλω να συνεργάζομαι κυρίως με νέους ανοιχτόμυαλους καλλιτέχνες, αλλά μου αρέσει να παρουσιάζω δουλειά και παλαιότερων φίλων μου καλλιτεχνών. Η έκθεση παρουσίασε νέα έργα τέχνης από διάφορες μορφές έκφρασης, όπως γλυπτική, φωτογραφία, ψηφιδωτό, εικαστικές εγκαταστάσεις και βεβαίως ζωγραφική. Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς επίσης και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Η συγκεκριμένη έκθεση ήταν σπονδυλωτή, δηλαδή πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικούς χώρους, με την ίδια θεματική πάντοτε, αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

έργα του καλλιτέχνη στο κτίριο Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών
H έκθεση εγκαινιάστηκε την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η Αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στην Βραζιλία και πραγματοποιήθηκε στο νεοκλασικό κτίριο Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατόπιν η έκθεση συνδιοργανώθηκε με το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και για πέντε συνεχή μήνες φιλοξενήθηκε στο εμβληματικό Ιλίου Μέλαθρον που στεγάζεται το μουσείο, για να ολοκληρωθεί στο τρίτο σκέλος της στο πανέμορφο κτίριο της Πινακοθήκης Πειραιά, με τη συμμετοχή μίας πολλή αξιόλογης ομάδας καλλιτεχνών αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου παρουσίασε πραγματικά έργα τέχνης, αριστουργήματα. Την έκθεση για την Ολυμπιακή Φλόγα, την εμπνεύστηκα και την υλοποίησα για πρώτη φορά το 2012, όταν άναψε η Φλόγα για τους Αγώνες του Λονδίνου και την πραγματοποίησα τότε στο Μουσείο Γουναρόπουλου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και φέτος μετά από τέσσερα χρόνια είναι η δεύτερη φορά που την διοργάνωσα και είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτό ...


o Μιχαήλ Ρωμανός με την Νατάσα Καραμανλή δίπλα στο γλυπτό του Ανδρέα Παπαχρίστου
στην έκθεση "OLYMPIC FLAME 2016" που επιμελήθηκε στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

Λίγα λόγια για τον Μιχαήλ Ρωμανό

Ο Μιχαήλ Ρωμανός είναι εικαστικός καλλιτέχνης, επιμελητής εκθέσεων και μουσειολόγος.
Έχει επιμεληθεί εκθέσεις υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού και Εξωτερικών καθώς επίσης και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

Έχει ασχοληθεί ενεργά με το ζήτημα της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ενώ από το 2012 έως σήμερα αφιερώνει τα έργα του σε αυτό το σκοπό. Είναι εμπνευστής της καλλιτεχνικής δράσης για την ετήσια σκυταλοδρομία προσωπικοτήτων - Πρεσβευτής Μηνύματος για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO του Υπουργείου Εξωτερικών (2016).

Toν Ιούνιο του 2014 παρουσίασε στην Πινακοθήκη Πειραιά ατομική έκθεση με τίλο "Ιππείς - Δυτική Ζωφόρος Παρθενώνα" υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά καθώς επίσης και τον Ιούνιο του 2016 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Επιμελείται τη διαδικτυακή ομάδα "We Love the Parthenon" και την καλλιτεχνική ομάδα ROMANOS & Friends.

Με έμπνευση την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας έχει επιμεληθεί εκθέσεις στο Μουσείο Γουναρόπουλου (2012), στο Κτήριο Κωστή Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών - Ιλίου Μέλαθρον (2016).

Έχει συμμετάσχει στην εικαστική έκθεση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής το καλοκαίρι του 2012 στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου. Έχει βραβευθεί για το έργο του από τον Όμιλο Τεχνών της UNESCO και από την HELEXPO της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Λαμβάνει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και καλλιτεχνικά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ είναι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής της διεθνούς Mail Art Αθηνών/Θεσσαλονίκης.

Μιχαήλ Ρωμανός - "Ιππείς" μεικτή τεχνική, 75x95cm


τα blog του Μιχαήλ Ρωμανού

Μιχαήλ Ρωμανός

Mr Romanos Presents
Romanos & Friends

Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

.............................................................................


για τη Διαδικτυακή Πλατφόρμα του Μουσείου Συλλογής Έργων Τέχνης Μιχαήλ Ρωμανού, Κλικ Κάντε  ΕΔΩ

συνδεθείτε στο Face Book με την ομάδα "We Love the Parthenon"