Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016

Ατομική έκθεση του Μιχαήλ Ρωμανού για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα


Αφιερωμένη στην Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι η νέα έκθεση του Μιχαήλ Ρωμανού που πραγματοποιείται στην Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά, στο πλαίσιο της μεγάλης σπονδυλωτής έκθεσης "OLYMPIC FLAME 2016" που επιμελείται και διοργανώνει με επιτυχία ο καλλιτέχνης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού καθώς επίσης και του Δήμου Πειραιά. 

Τα έργα του Μιχαήλ Ρωμανού είναι εμπνευσμένα από την Δυτική Ζωφόρο του Παρθενώνα και συγκεκριμένα από τους Ιππείς.

Όπως ο ίδιος σημειώνει: " ... Με τα έργα μου επιθυμώ να περάσω το μήνυμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και γι αυτό το λόγο αγωνίζομαι με την τέχνη μου, να ευαισθητοποιήσω όλο και μεγαλύτερο φάσμα ανθρώπων, φιλότεχνων και μη, ως προς τη διάδοση του στόχου αυτού ... "λίγα λόγια για έναν σπουδαίο άνθρωπο ...Ο Μιχαήλ Ρωμανός είναι εικαστικός καλλιτέχνης, επιμελητής εκθέσεων και μουσειολόγος. 
Έχει επιμεληθεί εκθέσεις υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού και Εξωτερικών καθώς επίσης και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

Έχει ασχοληθεί ενεργά με το ζήτημα της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ενώ από το 2012 έως σήμερα αφιερώνει τα έργα του σε αυτό το σκοπό. 

Είναι εμπνευστής της καλλιτεχνικής δράσης για την ετήσια σκυταλοδρομία προσωπικοτήτων Πρεσβευτής Μηνύματος για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που τέθηκε υπό την αιγίδα της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO του Υπουργείου Εξωτερικών (2016).
Toν Ιούνιο του 2014 παρουσίασε στην Πινακοθήκη Πειραιά ατομική έκθεση με τίλο "Ιππείς - Δυτική Ζωφόρος Παρθενώνα" υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά. 


Επιμελείται τη διαδικτυακή ομάδα "We Love Parthenon" και την καλλιτεχνική ομάδα ROMANOS & Friends. 
Με έμπνευση την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας έχει επιμεληθεί εκθέσεις στο Μουσείο Γουναρόπουλου (2012), στο Κτήριο Κωστή Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών - Ιλίου Μέλαθρον (2016). 


Έχει συμμετάσχει στην εικαστική έκθεση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής το καλοκαίρι του 2012 στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου. 
Έχει βραβευθεί για το έργο του από τον Όμιλο Τεχνών της UNESCO και από την HELEXPO της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Λαμβάνει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και καλλιτεχνικά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ είναι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής της διεθνούς Mail Art Αθηνών/Θεσσαλονίκης.